Fremtiden opfattes anderledes før og under corona

Illustration: Kristianna Klein

Af Kristianna Klein

Vi opfatter fremtiden mere distanceret og utilregnelig under coronapandemien end vi gjorde før. Det viser de første resultater i en kommende udgivelse om fremtidsforskning af Time Perspective Network.

Coronapandemien har nu stået på i godt et halvt år, og i den tid har vi ændret vaner, strukturer og handlinger. Men også vores tanker om fremtiden er ændret. Før pandemiens fremkomst blev den personlige fremtid, som omfatter personlige mål og livsbegivenheder, set som stabil, lys og optimistisk. Men det er ikke tilfældet længere. Fremtiden beskrives i dag som distanceret, utilregnelig og ude af kontrol. Den opleves ikke længere som noget, der er inden for egen rækkevidde, og folk fraskriver sig derfor ansvaret for den personlige fremtid.

Det samme gør sig gældende for opfattelsen af den globale fremtid. Den ses som skræmmende, truende og ængstelig, og det fremtidsbillede har ikke ændret sig betydeligt i takt med pandemiens fremkomst. En forklaring kan kobles til den usikkerhed, som den globale fremtid omfatter. Blandt andet bidrager verdensomfattende klimaforandringer til uvished om fremtiden, som gør den fjern og abstrakt at håndtere, forklarer Anna Sircova, som forsker i emnet.

Hvordan sikrer vi en god fremtid?

I en tid præget af usikkerhed og tvivl har vi behov for at se mulighederne i vores fælles fremtid. Men hvordan gør vi det, når vores tanker om fremtiden primært består af usikkerhed og rædsel? Anna Sircova mener, at svaret kan findes hos en bestemt gruppe.

– Vi ved, at de mennesker, der værdsætter deres fortid, lærer af både deres positive og negative oplevelser. De er mere nærværende og opmærksomme, samtidigt med at de også har en fornemmelse for retning i deres fremtid. Det er de mennesker, vi kan lære af, og det skaber håb for fremtiden, mener Anna Sircova.

Det er muligt at opleve psykolog og grundlægger af Time Perspective Network, Anna Sircova tale om, hvordan vi opfatter og håndterer fremtiden ved det kommende TEDx talk: ”What, the future?” den 10. oktober kl. 16:00. Alle kan tilegne sig adgang online via linket her.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s